Vårvinter

Februari månad

"Vintern" har varit fortsatt varm och verkar snarare ha varit en långsam övergång från höst till vår. De flesta dagar i februari har vi haft några plusgrader och det kallaste vi haft är -7 grader. Trädgården har klarat sig bra under stormarna och växthuset står stadigt sedan vi grävde ner plasten i lerjorden. Soliga dagar stiger värmen snabbt i tunnelväxthuset.

Flera perenna växter har börjat växa, bland annat rabarber. Vi har hittat de första snödropparna och tusenskönorna. Höstens nyplanterade forsythia har knallgula knoppar som väntar på att blomma. Vitlöken och schalottenlöken tittar nu upp 1 dm ovan jord. Våren är på gång och vi hoppas att det inte blir alltför kraftiga bakslag med kyla och snö.


Inomhus fortsätter sådderna av plantor som behöver extra lång tid på sig och plantor som vi vill ha extra tidig skörd från. Dessa sorter har vi sått i februari:

Grönsaker mm:
  • Chili
  • Blekselleri
  • Gojibär
  • Gurka
  • Kapkrusbär
  • Melon
  • Paprika
  • Rosmarin (har ej grott)
  • Tomater
Blommor mm:
  • Ageratum
  • Axrisp
  • Blomstertobak
  • Höstflox (har ej grott)
  • Jätteverbena
  • Kungsljus
  • Lammöron
  • Musselsyska (har ej grott)
  • Nejlikor
  • Plymört
  • Rosentistel
  • Röllika
  • Silverrisp (har ej grott)
  • Solboll
  • Stockrosor
  • Svampgurka
  • Trädgårdsmattram
Paprika

Ingefära

Pak choi

Blekselleri

I februari startar också den intensiva tiden för omskolning (omplantering) av de plantor som hunnit växa till sig. I lagom stora krukor utvecklas rötterna bättre och den nya jorden kan anpassas och gödslas enligt plantans behov. I takt med att plantorna växer behöver de också större utrymme och olika avstånd till växtbelysningen. Just nu har vi två lysrörsarmaturer, men har beställt sex nya för att kunna ta hand om de plantor som sås i mars. Några plantor har redan fått lämna den artificiella belysningen och står nu i fönster med sol.

Aubergine

Kronärtskocka

Chili Cayenne

Kålen och de större tomatplantorna står i en ouppvärmd del av huset för att ge långsam tillväxt av stadiga och knubbiga plantor. Där pendlar temperaturen mellan 7-16 grader beroende på vädret ute.

Spetskål

Tomatplantor

I nya tunnelväxthuset fortsätter arbetet med den andra djupgrävda bädden. Kompostkvarnen tuggar i sig alla bortrensade grenar och ger fint flis att bottna bäddarna med. Lerjorden varvas med stora mängder höstlöv och lite barkmull på samma sätt som den första bädden. Här ska vi bland annat plantera popcornmajs och vindruvor i sommar. Solen kommer nu så pass högt att den når ner till ena långsidan i växthuset där vi placerat hinkar med tidig vitlök och blommande klotlök. Vi har även byggt en lång odlingslåda till sötpotatisen. Vi inventerar våra hinkar och krukor, ställer ut dem och kompletterar med det som fattas. I första djupbädden har vi sått spenat, rädisor och små runda morötter för tidig skörd. Spenaten har redan grott och växer när det blir varmt i växthuset. Plantor av den tidigaste spetskålen har redan planterats ut här.

Bygge av odlingslåda till sötpotatis

Sådd med spenat, rädisor och morot


Spetskål för utplantering i tunnelväxthuset

Med den tunga lerjorden bygger vi nya upphöjda bäddar i trädgården. Grässvål och lerjord varvas med höstlöv och kommer på sikt få en bättre struktur. Den gamla gången med stenplattor rensas fri från mossa som också läggs på odlingsbädden. Utmed tunnelväxthusets ena långsida bygger vi en bädd för solrosor och bondbönor.

Odlingsbädden för årets kålplantor ca 15 x 1,5 meter

Plats för solrosor och bondbönor

Rabatterna för snittblommor luckras med grep för att lufta jorden och underlätta dräneringen av vårens regn. Vi vänder inte runt jorden i äldre odlingsbäddar eftersom mikroorganismer och maskar själva drar ner materialet och skapar luft för rötterna. Nedbrytningen av löv och fallfrukt har pågått större delen av vintern tack vare de milda dagarna. Nu har vi fem långa rabatter som är 6-10 meter långa. En rabatt vardera för perenner, 2-åriga blommor och eterneller, samt de två längsta rabatterna för ettåriga snittblommor.


I höstas köpte vi en planta lager. Vi planterade om den i större kruka med medelhavsjord, gödslade med Algomin och ställde plantan i ett fönster i söderläge. Nu kommer flera nya blad och vi hoppas kunna skörda lite lagerblad under åren som kommer.

Lagerblad

Förra säsongens tomatplanta av sorten Vilma har övervintrat inomhus och gav en handfull tomater vid årsskiftet. Nu har vi tagit två sticklingar från den ganska risiga moderplantan. Sticklingarna har rotat sig i egna krukor och kommer förhoppningsvis börja blomma snart. Att ta sticklingar är ett bra sätt att få tidig skörd utan att behöva så nya plantor.

Stickling av tomat Vilma

Tomat Peardrops

Nu när solen återkommer men fortfarande står lågt är det bra att tvätta fönstren för att så mycket energi som möjligt ska nå fram till växterna. Vi börjar alltid med husets fönster i söderläge och sedan fönster med morgonsol. I mars ska växthusen spolas av inför utplanteringen av de första plantorna.

Jalapeño i blom

Citrontemynta

Snart är våren här och då är det dags att gödsla nya och gamla odlingsbäddar och rabatter. Vi har köpt pelleterad kogödsel och Algomin Växa för både blommor, buskar och grönsaker. Att vi gödslar i år beror främst på att vi har anlagt så många nya odlingsbäddar som inte hunnit kompostera det växtmaterial vi tillfört. På sikt ska en täckodlad odlingsyta på egen hand bygga upp tillräckliga näringsdepåer som tillgodogör växternas behov både på kort och lång sikt och därmed inte behöva gödslas extra. Vi använder dessutom bokashi (fermenterad kökskompost) till mer näringskrävande plantor.

Jätteverbena

Meloner Arava, Emir, Melba

Vi har bokat våra plantor för senare leverans av ekologisk sötpotatis och ekologisk röd sättlök. Vi har även bokat ett tiotal sorter dahlior, olika färger av prenenn flox och röda ranunkler.

I år fördubblar vi vår odlade yta och vi har därför investerat i en pump till vattentunnorna och ytterligare en vattentunna som rymmer 1000 liter. Med hjälp av pumpen kan det uppsamlade regnvattnet transporteras längre ner i trädgården och även sköta bevattningen via fuktslang i vissa odlingsbäddar. Ingen vet hur sommaren blir i år och vi vill därför kunna magasinera och använda oss av så mycket regnvatten som möjligt. Användningen av fuktslang och täckodling kommer dessutom minska svinnet med upp till 70%. Det är viktiga åtgärder för att kunna odla hållbart, särskilt om sommaren blir torr och varm.

För fler bilder är ni välkomna att följa oss på Instagram där vi heter Gröna Villan Tierp. Både på Facebook och Instagram har vi lagt upp en kortfilm med våra plantor. Det går även att prenumerera på våra inlägg här på hemsidan och få dem direkt till mailen genom att registrera sig högst upp till höger på denna sida.

Nu väntar vi på våren!


Hälsningar
Marion & Fredrik

Populära inlägg