Vinter - eller fortsatt höst?

Januari månad

Förvånande nog har vi fått många milda dagar denna vinter. Eventuella minusgrader är fort övergående och ingen snö har fallit under hela månaden. Även om det är skönt att kunna jobba i trädgården såhär års är det också oroväckande med mildväder i en månad som hos oss brukar innebära många minusgrader och mycket snö. Andra veckan i januari hade vi 10 plusgrader dagtid och 6 plusgrader på kvällen. På många håll i landet ruttnar övervintrande grönsaker och perenna växter blir stående i blöt och tung jord med svällande knoppar. Här och var tittar vårlökarna upp.


De första sådderna
Inomhus gror nya sådder och plantorna står under växtbelysning. Bland de första sådderna på året är chili, aubergin, kronärtskocka, purjolök, citrongräs och physalis. Några av de fröer som såddes innan jul hade grott när vi kom hem efter nyårsfirandet. De ställdes under belysning och har sedan dess planterats om och utvecklats till fina plantor. 

Kronärtskocka nedre höger. Övriga kål.

Jalapeño

Aubergine Black Beauty

Fler sådder vi gjort i januari
Alla sorters kål och kryddväxter, jordgubbar och smultron, tomater som behöver mer tid på sig, paprika, olika sorters lök, blekselleri. Bland blommorna har vi sått höstflox, klotlök, stjärnflocka, lavendel, jätteverbena, stockros, klockranka, musselsyska, riddarsporre, alpmartorn. Vi har även planterat lökar av allium i hinkar som står i lilla växthuset.


Vintersådder
Några små sådder har vi redan gjort i den nya bädden i tunnelväxthuset, bland annat spenat, vintersallat, rädisor och små morötter. Det är en chansning som kan ge skörd tidigt om vintern förblir mild. De större vintersådderna som skulle gjorts nu får vänta tills det blir ordentligt kallt. Sår vi i plusgrader är risken stor att frön som gror tidigt kommer förstöras när det blir kallt. Även vissa sommarblommor som blåklint och vallmo kan sås på vintern. Vintersådder ska vila under vintern och sedan gro tidigt på vårvintern och ger skörd redan under våren eller försommaren.

Sådd i tunnelväxthuset

I tunnelväxthuset har vi även ställt ut plantor av spenat och vintersallat som fått gro inomhus. I bädden har vi planterat övervintrade plantor av svartkål, spenat och vintersallat. Vi hoppas att alla plantorna tål väderomslagen så att de tar fart och växer de dagar solen kommer fram och värmer växthuset. 

Övervintrad vintersallat

Plasten på det nya tunnelväxthuset har vi fått förankra ordentligt för att vinden inte ska ta sig in och slita av den. Inne i växthuset har vi fortsatt med att djupgräva och anlägga nya odlingsbäddar. De bottnas med grenflis och lerjorden blandas upp med barkmull, löv och gräsklipp. Mikroorganismerna ska få jobba med materialet under våren. Vi gödslar med hönsgödsel och nergrävd bokashi (fermenterad kökskompost). Två djupgrävda långbäddar kommer vi ha. Några odlingslådor ska byggas och sedan ställer vi in ett stort antal krukor och självvattnande hinkar.




Nya upphöjda bäddar
I takt med att vi gräver de nya odlingsbäddarna i tunnelväxthuset blir det över grässvål och tung lerjord. Tillsammans med höstlöven bygger vi upp nya upphöjda bäddar i trädgården. Här kommer kronärtskockor få växa tillsammans med pumpor och sommarblommor. Duken håller löven på plats tills vi har mer jord att lägga ovanpå.


Våra mål inför året
Det mesta av det vi odlar kommer finnas till försäljning under året som kommer. Vi vill erbjuda Tierp lokalproducerade grönsaker och blommor som är hållbart odlade. Genom att följa vårt arbete får ni ta del av hur maten vi äter produceras. Vi hoppas även kunna erbjuda "öppen trädgård" någon gång under sommaren då trädgården dignar av blommor, frukt och grönsaker. Säsongens grönsakskasse kanske blir ett av årets nya erbjudanden. Möjligheten att erbjuda kunderna självplock av grönsaker och blommor är något vi funderar på. Gårdsförsäljningen kommer vara en enklare variant som till stor del bygger på självbetjäning. Vi kommer även erbjuda våra produkter via Tierps Matnod som har utlämning en gång i månaden med start i april.

Sista uppdateringen
För varje vecka blir våra plantor lite större och lite fler. I slutet av januari ser våra plantor ut såhär:

Chili: vänster Jalapeño, höger Cayenne. Bakom Physalis.

Aubergin Black Beauty

Kronärtskockor Green Globe och Violet de Provence

Paprika flera olika sorter

Vintertomat, lagringstomat, Ponderosa

Lök från frö: vinterlök, salladslök, silverlök, purjolök

Alla möjliga sorters kål




Populära inlägg