Vår 2019

Maj månad

I början av maj 2019 flyttade vi tillbaka till vår gård i Tierp. All odlingsmark har legat orörd under våren och hela 2018. De första veckorna rensade vi ogräs, fyllde på med ny ekologisk planteringsjord och tillsatte kompost.

All odlingsmark behövde rensas och och gödslas.

Ny sådd med morötter och mangold.

En del fröer sådde vi ute, men det mesta försåddes inomhus.

Försådderna trängs inomhus.

Växthuset stod tomt första veckan och väntade på leveransen av plantor från handelsträdgården. Det var för sent för oss att själva så aubergine, gurka, paprika och tomat i mitten av maj.


De små plantorna levererades i mitten av maj. Aubergine, gurka, paprika och tomat.

Omplantering i större kruka för att plantorna ska kunna utveckla sitt rotsystem.

Alla våra bärbuskar och fruktträd blommade. Äpple och plommon, krusbär och vinbär. Björnbär och hallon blommade lite senare.

Äppelträd i blom

Vi grävde nya rabatter för odlingen av snittblommor. Tillsatte ny ekologisk planteringsjord, installerade fuktslangar och täckte med gräsklipp. Fyra rabatter á 7x1 meter. Två rabatter för perenner och 2-åriga växter. Två rabatter för ettåriga sommarblommor och eterneller.

Rabatterna för snittblommor

Grässvålen gör vi nya odlingsbäddar av. De ska täckas med gräs, löv, gamla äpplen och kogödsel. Hela hösten och vintern får bäddarna vila och mikroorganismerna göra sitt. Nästa vår kan vi sätta potatis, pumpa och zucchini här.


Vår samling av gräs och löv att använda i täckodlingen.

De första plantorna tittade upp i sina krukor och fick flytta ut i växthuset för att få mer ljus.


Vi installerade åtta vattentunnor vid stuprännorna för att kunna samla upp regnvatten. Med tanke på förra sommarens torka vill vi inte belasta det kommunala vattnets grundvattenreservoarer. Samtliga tunnor kan tillsammans lagra ca 2000 liter regnvatten.


Vi har bakat mycket bröd för att hitta rätt balans i recepten.



De försådda plantorna rotar sig i blomrabatterna, skyddade av fiberduk.

Hallonbuskarna planterades sommaren 2017 innan vi flyttade. Sedan dess har de varit utan skötsel och vi hoppades att de skulle klara sig. Nu har de klippts ur, fått ny jord och täckts med löv. De flesta buskarna har många knoppar så vi hoppas på hallon i slutet av sommaren.

Hallonbuskarna börjar återhämta sig.



Nu är vi igång med företag ~GRÖNA VILLAN~ !!!
Vi hoppas få en fin odlingssäsong med både regn och sol.
I juli öppnar vi för försäljning med ett marknadsbord i centrala Tierp.
Hoppas vi ses då!

Hälsningar Marion & Fredrik

Populära inlägg